YOGA & MINDFULNESS

>>> Lees hier meer over het integratieve aanbod van ambulante behandeling en begeleiding bij EMOVITA Integratieve Jeugdhulp.


Heerlijk ontspannen bij Kinderyoga, Tierneryoga en Ouder-Kind yoga

Lekker in je vel door yoga!

Kinder- en Tieneryoga is speciaal aangepast aan de belevingswereld van kinderen en jeugdigen. Het maakt ze meer bewust van zichzelf, van hun lichaam, ademhaling, gevoelsleven, gedachten en omgeving. Oftewel: spelend sterker worden!  

Ouder-Kind yoga is speciaal ontwikkeld voor het jonge kind en zijn/haar opvoeder(s). Naast dat het samenspelen en bewegen leuk is, versterkt ouder-kind yoga de onderlinge relatie.


DOEL

Plezier, aandacht, beweging en ontspanning staan centraal. De nadruk ligt op het uitvoeren van yogahoudingen, alsook het in gesprek gaan over bepaalde thema’s. Daarnaast gaan we aan de slag met de adem, leren we mediteren, aandacht oefeningen, visualisatie, massage, de zintuigen, en maken we plaats voor onze creativiteit.

Ontspanning en inspanning wisselen elkaar voortdurend af. Via beweging en spelen werken we toe naar de volgende doelen:

– Groter gevoel van veiligheid en vertrouwen;
– Zelfvertrouwen ontwikkelen en versterken;
– Uiten van gevoelens;
– Afstemmen op en rekening houden met elkaar;
– Eigen grenzen kennen, durven aangeven en verleggen (opkomen voor jezelf);
– Verbeteren aandacht- en concentratie (ook bij ADD/ADHD);
– Rust vinden in zichzelf en het lichaam;
– Veerkracht vergroten;
– Stress en spanning leren reduceren;
– Emotieregulatie verbeteren;
– Een verbeterde lichaamshouding, het lichaam wordt leniger en gespierder.

Yoga zorgt ervoor dat je kind zich zekerder voelt en zich beter kan ontspannen. Thuis, tijdens de les, maar ook bijvoorbeeld tijdens een toets of examen of in contact met andere mensen, leeftijdsgenoten. Door de houdingen wordt het lichaam sterker, ontwikkelen de spieren, verbetert de motoriek en wordt men gezonder. Door yoga ontspant je kind meer, waardoor het ook beter kan slapen, zich fitter voelt en de aandacht- en concentratie verbetert. Dit heeft een positief effect het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Kinderen en jongeren die regelmatig yoga beoefenen ervaren meer verbinding in zichzelf én met anderen. Zij leren dat ze er gewoon mogen zijn zoals zij zijn.

Kortom: yoga is een mooi middel om in de week om rust te vinden, op te laden en zichzelf te kunnen zijn.

Je hoeft zeker niet lenig te zijn of ervaring te hebben met yoga. Dat is nou precies wat er zo fijn is aan yoga. Je mag oefenen en werken binnen je eigen lichaamsgrenzen en rustig aan gaan ontdekken. Je oefent immers met je eigen lijf en op je eigen niveau voor jezelf. Plezier en ontspanning staan voorop.


VOOR WIE

Kinder-, Tiener en Ouder-Kind yoga is voor jeugdigen die: In eerste instantie het meeste baat hebben bij ontspanning (stressreductie in het lichaam) op een laagdrempelige manier; Het nodig hebben zich bewust te worden van hun lichaam (lichaamsbewustzijn); Graag spelend willen leren; Meer baat hebben bij leren van elkaar in een groep.


AANVULLENDE INFORMATIE

De Kinder-, Tiener- en Ouder-Kind yoga wordt gegeven door gecertificeerde Yoga-therapeuten.

MAASTRICHT – Jenny Klomp (Kinderpraktijk Maastricht): Kinderyoga, ouder-kind yoga, individuele therapeutische yoga.

MAASTRICHT – Anouk Prop (Anouk Prop): Trauma-sensitieve yoga, individuele therapeutische yoga.

VALKENBURG – Peta Hofman (Welkom Thuis): Tieneryoga, ouder-kind yoga en individuele therapeutische yoga.

HEERLEN – Ellen Otte (Star of Light): Kinderyoga, tieneryoga en ouder-kind yoga.


.