ACT4KIDS

>>> Lees hier meer over het integratieve aanbod van ambulante behandeling en begeleiding bij EMOVITA Integratieve Jeugdhulp.


Acceptance & Commitment Therapy voor Kinderen & Jeugdigen

Leer kinderen en jongeren hun hart te volgen!

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Binnen ACT gaan we er vanuit dat je in je leven zowel fijne als pijnlijke ervaringen hebt en je logischerwijs hier dus positieve en negatieve gevoelens en gedachten door hebt. Vaak proberen we als mens te leren van het verleden en de toekomst te voorspellen, zodat we mislukking en andere vervelende ervaringen kunnen voorkomen. Helaas kan ons brein hier flink in doorslaan en voor je het weet ben je aan het vechten tegen een onzichtbare vijand: men lijdt het meest, aan het lijden dat men vreest…

Vechten tegen het onvermijdelijke kost niet alleen heel veel energie, het levert je op de lange termijn niets op. Beter is het om die vaardigheden te ontwikkelen die ervoor zorgen dat je in staat bent om te dealen met de moeilijke kanten van het leven en die angsten en piekergedachten die gaan over het verleden of de toekomst los te laten.

ACT leert je dus om mee te bewegen met dat wat het leven biedt – goed of slecht – en dus psychologisch flexibel te zijn.

De naam ACT is gekozen door gebruik te maken van de eerste letters, die corresponderen met een aspect uit de training:

  • Acceptatie: Het leven bestaat uit leuke dingen en vervelende dingen. Dit hoort allemaal bij het leven. Soms best lastig, net als al die gevoelens en gedachten die daarbij horen.
  • Commitment: Ben je bereid om actief aan de slag te gaan met jezelf? Kinderen en jongeren kunnen zelf niet altijd de situatie veranderen, zoals bijv. bij een scheiding, een zieke ouder of een chronische ziekte. Wel hoe jij daarmee omgaat.
  • Therapie: ACT is veel meer dan therapie. ACT is een manier van leven. Als je dit nu leert heb je hier je hele leven plezier van.

DOEL

In de training ontwikkelen kinderen veerkracht waardoor ze beter om kunnen gaan met moeilijke situaties. Ze worden zich bewust(er) van belemmerende overtuigingen en leren moeilijke gedachten en gevoelens te accepteren, in plaats van ertegen te vechten. Daardoor ontwikkelen kinderen meer zelfvertrouwen waardoor ze zichzelf kunnen zijn en kunnen leren om datgene te doen wat ze graag willen doen in hun leven. 

De training is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten, waarbij in elke bijeenkomst geoefend wordt met verschillende metaforen en oefeningen uit het ACT4Kids model.

Voor de laatste bijeenkomst worden ook de ouders uitgenodigd. 

In de training komen alle ACT4Kids vaardigheden aan bod die kinderen kunnen inzetten om een leven te leiden:

– waarin ze weten wat ze diep in hun hart belangrijk vinden en hoe dat te bereiken;
– waarin ze zich niet laten tegenhouden door, maar om kunnen gaan met moeilijke momenten, spannende situaties of verdrietige voorvallen;
– waarin ze onbezorgd op kunnen gaan in het moment.


AANVULLENDE INFORMATIE

De groep voor dit traject is beperkt tot maximaal 8 kinderen.

Locatie van de training is Ransdaal.

De training wordt gegeven door gecertificeerd ACT4Kids trainer Roy Zinzen-Boves.

Er starten meerdere groepen per jaar. Bij voldoende aanmeldingen kan de training op een andere locatie aangeboden worden.
Neem voor meer informatie contact met ons op.